Аверсът на сребърния медал "Пловдив - Древен и Вечен" се появи като графити-репродукция в центъра на града

Публикувана на 15 Декември 2022

Връзката между история и изкуство, древни и вечни, като самия Пловдив, художественото майсторство в работата с благородни метали - от древните традиции на монетосеченето по нашите земи до модерното изкуство на 21 век - това искаме да покажем с най-новия графит в сърцето на Пловдив.

Проектът беше завършен в края на миналата седмица и представя внушително произведение на изкуството, разкриващо две от най-разпознаваемите лица на града - Античния театър и Хисар Капия.

Изображението е създадено на база дизайна на оригиналния Сребърен медал "Пловдив - Древен и Вечен", част от колекция #Заедно. Това е първата медална емисия на Булминт, емитирана в сътрудничество с „Фондация Пловдив 2019“, която представя емблематичните културно-исторически и архитектурни обекти, които със своята значимост са се превърнали в символи на града.

Но ако медалът е отсечен в размер 45 мм, то графити рисунката се разпростира на цели 11 метра височина и повече от 9 метра широчина. Графитите са дело на артистите с международна известност Arsek & Erase, съвместно с пловдивските артисти от Enjoy the Colors. Издържана изцяло в монохромната гама, основните цветове са черно, сребристи нюанси на сивото, бяло - във вертикалния надпис, и златно - за надписа Bulmint.

Дизайнът се състои от две половини, разделени от името на града, изписано със стилизиран шрифт - илюстрирани са Античния театър на Филипопол и портата Хисар Капия в Стария град.

Античния театър е най-известната забележителност на града. В днешно време той е единствената запазена римска театрална постройка в България, с впечатляващо съхранено скене (трайна театрална постройка зад сцената) с почти цялостно съхранени колони и статуи, която и в момента служи като притегателна точка за културния живот на Пловдив и ежегодните издания на Opera Open.

Композицията върху медала, и съответно - графитите, е стилизиран образ на театъра от гледна точка на зрителя, разположен в един от горните леви сектори, гледащ надолу към сцената. На заден фон се вижда Джамбаз тепе.

Хисар Капия по свой начин заема не по-малко значимо място в дългия списък с културно-исторически и архитектурни забележителности, с които Пловдив е известен. По-голямата част от запазената в днешно време стена и порта са построени през Средновековието, но са положени върху много по-стари основи - останките от древноримска стена, която според археологически данни е построена около 2 век след Новата ера. През Българското възраждане в стената са вградени емблематични за периода къщи - забележително преплитане на постройки от различни стилове и епохи. В днешно време това е една от най-интересните части на Стария град - архитектурен резерват, съставен изцяло от културно-исторически паметници в богато орнаментиран възрожденски стил. Графитите на Булминт - и съответстващия му сребърен медал - улавят именно тази точка на обединение между тези три коренно различни епохи.

Пловдивчани и гости на града могат да се насладят на произведението на ул. “Патриарх Евтимий” 12, в близост до южната страна на Тунела - само на няколко крачки от Шоурума на Булминт на ул. “Отец Паисий” 24. Там може да видите и оригиналния сребърен медал "Пловдив - Древен и Вечен", заедно с останалите колекционерски медали и продукти от инвестиционно злато и сребро, които фирмата предлага.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти