Булминт - 20 години майсторство

Публикувана на 14 Март 2024

Историята на Булминт започва не с висококачествените инвестиционни продукти, с които частният монетен двор е известен днес, а със сребърни таргети, предназначени за високотехнологичната и CD/DVD индустрията. През март 2024 г. фирмата ни чества своята 20-а годишнина - по случай събитието, нека погледнем назад към пътя, който е извървяла компанията ни до момента.

Ранни години

През 2004 г., в Пловдив отваря врати фирмата Таргетс ООД - дружество, чиято основна дейност е обработката на благородни метали и производството на продукти, предназначени за редица индустрии в сферата на химията и технологиите.

Компанията е основана от инж. Пламен Запрянов и доц. д-р инж. Иван Панов. При създаването на Таргетс, инженер Запрянов вече има опит и знания в сферата на преработката благородни метали - разполага и с модел за подражание в лицето на баща си, който е сред основателите на Института за цветна металургия. Мащабът на проекта го кара да потърси опитен съдружник - така се заражда партньорството му с доц. д-р инж. Панов.

От производствените линии първо излизат сребърни таргети за магнетронно разпрашаване, използвани за PVD покрития на DVD слоеве. Предприятието изработва и платинени тигели и други продукти за химичната индустрия.

Първата сериозна спънка по пътя на Таргетс е световната финансова криза от 2007 - 2008. И без това ограниченият размер на тази индустрия в страната възпрепятства развитието на компанията - а усложнените икономически обстоятелства нанасят още по-силен удар срещу нейните перспективи. Трусовете на кризата имат ефект върху всички сегменти на индустрията и поръчките към Таргетс спират. Единственото, което успява да спаси компанията, са значителните ѝ резерви от благородни метали, които успява да ликвидира навреме, за да спаси дейността си - ценен урок за ръководството, който се оказва определящ за бъдещето на фирмата.

Преход към света на монетосеченето

През 2010 г. Владимир Спасов се присъединява към предприятието в качеството на акционер и управител.

Пътят му се пресича с този на инж. Запрянов вследствие на търговска сделка. Споделената им визия за бъдещето и взаимно допълващите им се умения - съответно в сферата на финансите и металургията - слага началото на второ партньорство и насочва фирмата в нова посока.

От заготовки към отсечени продукти

В периода след 2011 г. фокусът на Таргетс постепенно се измества и фирмата навлиза в съвършено нов сегмент - производство на заготовки за отсичането на инвестиционни монети и медали.

Предизвикателството по време на този преходен период е не технологично, а търговско - затворената и консервативна общност на монетната индустрия трудно се доверява на външни бизнеси. През 2013 г. фирмата официално успява да си проправи път към пазара - получава поръчка за производство на заготовки от БНБ. С дългогодишен труд и упорство Таргетс се утвърждава като надежден производител на висококачествени продукти.

Проучването на бранша обаче показва, че изработката на заготовки може да е само попътна спирка в дългосрочната стратегия за развитие на компанията - и през 2015 г. Таргетс изкачва поредното важно стъпало по пътя на успеха, като се сдобива с първата си преса за отсичане на монети. В следващите няколко години започва и дейността, която се оказва определяща за историята ѝ на пазара на благородни метали - започва производството на готови авторски продукти от благородни метали под формата на колекционерски медали и по този начин навлиза окончателно в сферата на монетосеченето.

Как Таргетс става Булминт

През 2017 г. Таргетс е напълно ребрандиран, а от пламъците се ражда Булминт - високооборудван частен монетен двор без аналог в България.

Паралелно с производството на заготовки за монетната индустрия, компанията ни започва да развива собствено портфолио от колекционерски медали. Фокусът върху художествената стойност на тези продукти ни позволи да развием технологичния потенциал на производството си. Висшето качество на отсичане, с което се отличават колекционерските и подаръчните ни емисии, е най-високото в монетосеченето - огледално гладки елементи, преплетени с матови, в изящно съчетание от текстури, което позволява всеки детайл да изпъкне. Специалните ефекти - селективно дигитално оцветяване, персонализация чрез лазерно гравиране и други - предоставят гъвкавост при разработката на дизайни.

През последвалите години, организацията претърпява целеустремено развитие, което продължава до ден днешен.

Постепенно наборът от услуги, предлагани от организацията, се разраства до всичко, което може да е необходимо на клиентите ни в допълнение към поръчката им - както на местния пазар, така и на международния пазар.

Ключова фаза в растежа на фирмата е поставянето на основите на собствена рафинерия за злато с прилежаща лаборатория за анализ на злато и сребро. Тази стъпка окончателно затваря цикъла на производство под един покрив - структура, която освен удобство и подобрено техническо време за изпълнение носи и гаранцията, че всеки процес ще бъде извършван според високите стандарти на Булминт.

За да осигурява постоянен поток от материал за дейността на рафинерията, откриваме офис в Перу - един от десетте най-големи източници на злато в света, по данни на GlobalData. Под ръководството на дъщерната фирма AIG LATAM започва подготовката за снабдяване на производствената база в България с доре́ - получиста златно-сребърна сплав, която се създава на място при добиването, след което се транспортира до съответната рафинерия за по-нататъшно пречистване.

Фирмата ни посреща следващия важен момент от историята си през 2021 г. с откриването на първия шоурум на Булминт - представителен обект в сърцето на Пловдив.

Първата серия инвестиционни монети с бранд Булминт

До 2022 г. Булминт е утвърден като най-голямата компания на Балканите - и една от най-големите в Европа - в областта на рафинирането и промишлената обработка на благородни метали и търговията и отсичането на готови продукти от тях и техни сплави. Портфолиото на компанията вече се състои както от широка гама инвестиционни кюлчета от злато и сребро проба 999.9, така и от художествени медали на разнообразни тематики, подходящи както за подарък, така и за лична колекция. Открит е и втори шоурум, този път в центъра на София.

Паралелно с дейността си разиваме и технологичния си парк. Бъдещето на индустрията се крие в автоматизацията - много от нововъведенията в технологичната ни база са именно в тази насока, като най-значимото сред новите попълнения е изцяло автоматизираната ни машина за полиране на сребърни заготовки. Благодарение на нея създадохме нов прецедент в монетопроизводството - bullion продукти с prooflike качество, произведени в индустриален мащаб. Този финиш визуално напомня за висшето качество - с преплетени гланцови и матови елементи, които придават художествено-естетическа нотка на дизайна, нехарактерна за обикновените bullion монети.

Това издигна една от по-малко познатите ни на родния пазар категории продукти до нови висини.

Един аспект от дейността на Булминт доскоро бе неизвестна за българските потребители - bullion монети и медали, произведени по поръчка за международна мрежа от клиенти. Затвореният вътрешен цикъл на производство, в комбинация с високото ниво на професионализъм, ни прави предпочитан партньор на частни и държавни монетни дворове и дилъри на 5 континента - Европа, Северна Америка, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия.

През 2023 г. Булминт отбеляза едно от най-дългоочакваните постижения в историята си - в тираж влезе първата ни серия инвестиционни монети, произведени и разпространявани под собствения ни бранд. Серията монети Феникс съчетава реалната стойност на чистото инвестиционно злато и сребро с изключителните естетически качества, които са ни превърнали в производител от световна класа. С дълбок релеф и високо ниво на детайл, дизайнът е вдъхновен от легендата за феникса - митична птица, която в края на живота си избухва в пламъци и се възражда от пепелта за нов живот. Свещено и нетленно, символиката на това създание до известна степен се припокрива с тази на благородния метал, в което го олицетворяват златните монети от серията - слънце, огън, живот и безсмъртие.

Това отваря нова страница в историята ни на частен монетен двор. Скоро след дългоочакваният дебют на серията Феникс отпразнувахме откриването на още редица инвестиционни монети, носещи името Булминт - всяка въплъщение на ценностите, които са ни довели дотук.

Булминт на своята 20-а годишнина и занапред

С всяка изминала година се радваме на все по-мащабни успехи - както на родния пазар, така и в световен план. Горди сме от постигнатото през последните 20 години - но историята на фирмата ни тепърва започва. Можете да прочетете подробности за най-значимите моменти от навлизането на компанията ни в света на монетосеченето тук в блога - а пълният набор от колекционерски, подаръчни и инвестиционни златни продукти на Булминт можете да разгледате в онлайн магазина, както и в шоурумите ни в София и Пловдив.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти