Булминт набира средства за благотворителност с медал за фестивала “Улица Станционна”

Публикувана на 30 Август 2023

Културното огнище на Пловдив се разширява в посока “Тютюневия град” с ново събитие. По случай първото издание на фестивал “Улица Станционна” Булминт безвъзмездно създаде едноименен лимитиран медал с благотворителна цел - всички приходи ще отидат в подкрепа на Фондация „За нашите деца“ и нейния Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив. Медалът е отсечен от 20 г мед с масивна позлата във висше мат-гланцово качество.

Любителите на музиката, изкуството, гейминга, ретро автомобилите и забавленията ще могат да се насладят на уникалната атмосфера на събитието от 1 до 6 септември на ул. “Иван Вазов” - и да подкрепят благородната кауза, като закупят изделието на място от фестивала.

За фестивал “Улица Станционна”

През 2023 г. Пловдив посреща първото издание на фестивал “Улица Станционна” - естественото продължение на събитието под наслов #Заедно, състояло се на същата локация на 5-и и 6-и септември 2021 г. с подкрепата на фондация “Пловдив 2019”. За целта участък от ул. “Иван Вазов” ще бъде временно превърнат в пешеходен.

Фестивал Улица Станционна от 1 до 6 септември в Пловдив

В натуралното сенчесто пространство под емблематичните чинари ще се проведе 6-дневна музикална програма с изпълнители от няколко държави, изложение на ретро коли, концерти и изпълнения на местни ученици, презентиране на постижения на Технически университет – София, Филиал Пловдив, културни и образователни активности, изкуство, представяне на книги и софтуерни и гейминг лекции. За да има възможност да се докосне максимално широка аудитория до свежото настроение, цялото събитие ще бъде излъчено на живо на 2 LED екрана от екипа на Beebopcafe.tv, както и онлайн.

Фестивалът възражда оригиналното име на улица “Иван Вазов” - улица “Станционна”, което е носила от създаването й през втората половина на 19 век до 1920 г. Събитието е игрива препратка към първоначалната й функция - да свързва населеното място с железопътната станция, чиято сграда тази година празнува своята 150-а годишнина.

Как улица “Станционна” се превърна в “Иван Вазов”

Основите на улицата са поставени през 70-те години на 19 век. Тя е отклик на нуждата от по-лесен достъп за пловдивчани до железопътната гара - тогава наречена “Станцията”. Сградата й е открита на 6 юни 1873 г. на 2 км разстояние от тогавашните предели на града, а улица “Станционна” е била свързващото звено между спирката по жп линия Цариград - Белово и покрайнините на населеното място (днешен Център).

През следващите десетилетия градоустройството на Пловдив се развива, ул. “Станционна” става дом на училища, посолства, университети и фабрики. Известните чинари, които днес я обгръщат като тунел и пазят минувачите от жаркото лятно слънце, са посадени през 1910 г.

Улица Станционна е преименувана на Иван Вазов през 1920 г

През 1920 г. улица “Станционна” е преименувана на “Иван Вазов” в чест на посещението на най-тачения сред българските писатели по случай неговата 70-а годишнина (и 50-ия юбилей на творческата му кариера). През 1974 г. към плеядата от значими постройки на улицата се присъединява и новата сграда на Народна библиотека “Иван Вазов”, в която институцията е поместена до ден днешен.

Уникалният ретро чар на фестивала оживява във висше качество на отсичане

Фестивален медал “Улица Станционна” е отсечен във висше мат-гланцово качество от 20 г мед с масивно златно покритие.

На аверса е изобразено логото на фестивала - класически парен локомотив, типичен за периода, в който е била построена улицата, пречупен през призмата на съвременното дигитално изкуство. За дизайн на реверса чрез най-модерните технологии в монетосеченето пресъздадохме архивно изображение на улица “Станционна” от началото на 20 век. На нея се вижда редицата чинари - все още млади и крехки, пищната необарокова архитектура на околните постройки и, в далечината, сградата на Военния клуб така, както е изглеждала в разцвета си.

Фестивален медал Улица Станционна за благотворителна кауза

Медалът се предлага в тематична опаковка тип картичка, върху която са описани техническите характеристики на продукта - това я превръща едновременно в елегантно средство за съхранение и сертификат за качество и автентичност.

Посетителите ще могат да се сдобият с този изящен спомен от събитието и същевременно да подкрепят благотворителната дейност на Фондация „За нашите деца” от специално обособен обект в рамките на фестивала. Издаден е в лимитиран тираж от 500 броя.

В помощ на най-уязвимите

Всички приходи от продажбите на фестивален медал “Улица Станционна” отиват в помощ на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За Нашите Деца“, част от Комплекса за ранно детско развитие в Пловдив. Зад идеята за благотворителното измерение на фестивала стоят организаторите - Иван Неделев, Симеон Илиев и Асен Христев, заедно с мениджърския екип на Булминт – инж. Пламен Запрянов и Владимир Спасов.

Основен фокус на Центъра са деца от 0 до 7 години, които са в риск от изоставяне или с проблеми в развитието - близо 1300 деца и техните семейства са получили безценна подкрепа само през последната година. Дейността на регионалния клон обхваща Пловдив и седем съседни общини. Чрез комплексни интегрирани и социални услуги, те предоставят на децата нужната подкрепа да развият своя пълен потенциал, а семействата в неравностойно положение получават помощ в подобряването на родителските си умения и придобиването на увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

Благодарни сме за възможността да помогнем на най-уязвимите групи в обществото на местно ниво. Надяваме се тази колаборация между фирмата ни и организаторите на фестивал “Улица Станционна” да направи осезаем принос към благотворителната дейност на Фондация „За нашите деца” и Център за обществена подкрепа „За деца и родители“.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти