Булминт се завърна като изложител на 50-ото издание нa Световния панаир на парите в Берлин

Публикувана на 14 Февруари 2023

Преди броени дни се проведе 50-ото издание на Световния панаир на парите World Money Fair 2023 в Берлин. Това е най-престижният международен форум за нумизматика и колекциониране на монети - всяка година на него се събират държавни и частни монетни дворове, производители на заготовки, кюлчета и машини, рафинерии и търговци от цял свят, за да обменят идеи и индустриален опит. Тазгодишното събитие бе особено значимо за екипа на Булминт - това бе второто ни участие като изложител, а двама от нашите експерти презентираха и в 19-ия Технически форум, където представиха най-новите ни технологични въведения и постижения.

Bulmint щанд на изложение WMF

Но какво е World Money Fair?

Световният панаир на парите започва през 1972 г. като скромно регионално събитие за нумизмати и колекционери. Основите поставят Organization Europäische Münzenbörsen (OEMB), начело с А. М. Бек - главен редактор на списание Münzen-Revue, в сътрудничество със седем борси за размяна на монети. Състои се в град Базел. През следващите няколко години затвърждава позицията си като класическо нумизматично изложение, като вече се провежда и в Берн и Цюрих. През 1981 г., по случай 10-ата годишнина на панаира в Швейцария, за първи път взима участие и държавен монетен двор - The Royal Canadian Mint. Освен че представят продуктите си, те показват пред заинтригуваната публика как точно се секат монети. Огромният интерес подтиква и други монетни дворове да се присъединят към следващите издания. С годините той се разраства все повече - от европейски, в международен и накрая световен панаир. В днешно време той е базиран в Берлин и в него участват около 500 изложители от 50 държави.

През 2019 година Булминт взе първото си участие като изложител в 49-ото издание на World Money Fair. Ковид кризата значително затрудни организацията - през 2021 г. той бе проведен онлайн, а през 2022 г. се състоя през лятото. Сега най-значимото изложение в нумизматиката и монетната индустрия възстанови формата си - и ние отново приехме предизвикателството да представим способностите на българските производители пред света и еволюцията на фирмата ни през последните две години.

Как протече юбилейното издание на WMF за нашия екип?

Нетуъркинг ивент в Райхстага

World Money Fair бе преди всичко възможност за обмяна на опит. В духа на събитието, на 1 февруари - преди началото на изложението - организирахме нетуъркинг вечеря в ресторанта на Райхстага. На нея присъстваха представители на водещите на глобално ниво монетни дворове, производители на машини, доставчици на материали и дилъри. Главна цел на събитието бе да създадем среда, в която лидерите в индустрията да могат да обменят идеи, контакти или просто да се насладят на приятна вечеря. Елегантната обстановка на ресторанта, красотата на една от най-големите забележителности на Берлин и приятната компания допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи през цялата вечер и дадоха положителен тон на цялото събитие.

Bulmint Networking event at the Reichstag

Най-ценното, което открихме на панаира, беше почва за създаване на бизнес взаимоотношения с потенциални партньори от цял свят и затвърждаване на съществуващите. Тази солидарност, която се зароди между различните производители по време на нетуъркинг вечерята, остана с нас до края на изложението. Неведнъж на щандовете ни гостуваха нови и стари приятели - както за бизнес срещи, така и от интерес към продуктите ни.

Участие в 19-ия Технически форум

В деня преди панаира, на 2 февруари, се състоя 19th Technical Forum - международна техническа конференция, посветенa на най-иновативните технологии от света на монетното производство и благородните метали. Програмата засегна теми от всички аспекти на монетосеченето - щамповане, валцоване, производство и PVD покрития за щемпели, опаковане, дизайн софтуери и устойчивост в индустрията. Зрителите на форума наброяваха над 400 - както присъстващи, така и онлайн. Модератори бяха Томас Хогенкамп, търговски директор на Spaleck, и Дитер Меркъл, член на борда на Schuler. Форумът включваше три Q&A сесии, в които зрители от публиката можеха да отправят въпроси към презентиращите и да научат повече за технологиите. Представителите на Булминт, Нина Йорданова и Томас Кьонингер, разкриха новото попълнение към производствената ни база - изцяло автоматизираната полираща станция Spaleck Z44, модифицирана съвместно с фирмата производител за работа със сребърни заготовки за bullion продукти.

Bulmint presentation at Technical Forum WMF 2023

Презентацията ни засегна основните предимства на полиращата линия пред стандартните методи - по-голям капацитет на работа на ден, по-нисък разход на вода и електричество и елиминиране на човешката грешка като фактор. Включваше и видео, което нагледно демонстрира начина на работа на Z44 и показа модификацията, която я прави подходяща за сребърни заготовки - тефлонови плочи, по които заготовките се плъзгат при преминаване към следващата поточна линия, без надраскване. Тази технология е само началото на дългосрочния ни план за оптимизиране на работния процес - същото високо качество, с което затвърдихме мястото си на пазара, но вече на индустриално ниво и с повишено внимание към опазване на околната среда. В последвалата Q&A сесия ни представляваше Томас, който отговори на въпросите на публиката по темата на презентацията. Форумът ни запозна с разнообразие от иновативни технологии - много от нововъведенията в индустрията бяха свързани с автоматизация, устойчивост и алтернативни или подобрени методи и софтуери в индустрията. Сред презентиращите се наредиха известни производители на машини като Spaleck, Gräbener, Schuler и много други. Взеха участие и множество монетни дворове, сред които Royal Canadian Mint, The Royal Mint и Münze Österreich.

World Money Fair 2023

В 10:00 ч на 3 февруари официално стартира World Money Fair 2023. Булминт бе разположен на щанд C20. Присъстваха най-именитите производители и монетни дворове в света, но и нови таланти, дошли да се докажат пред бизнесите с дългогодишна и дори вековна история. Цел и на нашия екип бе да покажем на лидерите в индустрията способностите си. Поставихме фокуса върху нашите големи заготовки за монети и медали от 999.9 сребро и злато от 1 кг, 3 кг, 5 кг и 7.5 кг, които се изработват по специфична технология и представляват по-голямо предизвикателство от стандартните заготовки от 1 тройунция.

Премиера на медал “Васил Левски - 150 години безсмъртие” от 15 кг сребро

За първи път на WMF 2023 представихме масивния медал “Васил Левски - 150 години безсмъртие”, централен елемент от щанда ни. Отсечен е върху 15 килограма чисто сребро във висше качество и с диаметър 22 сантиметра. Създадохме това впечатляващо произведение на медалното изкуство по случай юбилейните 150 години от обесването на Апостола на свободата - то е най-мащабният ни проект до момента и образец за уменията и технологичната ни експертиза. Този медал бе най-голямото изделие на изложението и безспорна атракция сред посетители и производители.

За българската публика предстои да издадем и умален вариант на медала - изделие от сребро проба 999.9, във висше качество на отсичане, с тегло 15 г. и диаметър 32.5 мм.

World Money Fair 2023 от гледна точка на производители и на любители

Присъстващите успяха да се докоснат до всеки аспект от света на монетарното изкуство - старинни монети седяха редом със съвременни, изящни изделия от чисто злато и сребро бяха изложени на броени крачки от луксозни кутии, опаковки с вградена защита и лупи, а някои щандове предлагаха богат избор от нумизматична литература.

Bulmint партньори и посетители на щанда на WMF

Допирът с огромното разнообразие от монетни дворове и производители на изделия от благородни метали - всеки със собствен стил и идентичност - беше безценен опит за всеки от нас. The Royal Mint представиха първата циркулационна монета с лика на новия крал Чарлз III, с номинал 50 пенса - съгласно традицията, профилът му е изобразен от ляво, обратно на профила на покойната кралица Елизабет II. The Perth Mint създадоха специално за събитието версия на монетата Kookaburra 2023 от 1 тройунция сребро с нанесено оцветяване. Френският монетен двор представи колаборацията си с Лувъра - сет златни и сребърни монети с древноегипетски мотиви Excellence à la Française - musée du Louvre, най-впечатляващата от които беше златната монета с номинал 5000 евро и тегло 1 кг, която се открояваше с емайлираните елементи на реверса. Литовския монетен двор представи първата от серията си сребърни монети “World of Cryptids”, изобразяваща Баба Яга. Хърватският монетен двор постави нов рекорд на Гинес за най-малка монета, посветена на най-малкия град в света - Хум. Посетителите на панаира можеха да видят под лупа миниатюрното изделие, чийто диаметър е само 1.99 мм, а теглото му едва достига 0.55 г. Всеки монетен двор бе донесъл най-новите, актуални и интересни произведения в портфолиото си - монети и медали с дълбок релеф, инкрустирани кристали, интерактивни елементи, дори монета куб, комбинация от 500 грама сребро и 500 грама истински метеорит.

Финал на събитието

World Money Fair 2023 приключи в 16:00 ч. на 5 февруари. Щастливи с представянето си и благодарни за възможностите, които събитието откри пред нас, се сбогувахме с Берлин и поехме към родния ни Пловдив. А догодина ни очаква 51-вото издание на панаира - ще се върнем със свежи идеи и готови за нови предизвикателства.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти