Инвестиционна монета “Маори” - легенда, въплътена в чисто сребро

Публикувана на 9 Ноември 2023

Към портфолиото ни се присъедини сребърна инвестиционна монета “Маори”.

За втората bullion монета, произведена и предлагана под бранда Булминт, черпихме вдъхновение от богатата и толкова различна култура на местното население на Нова Зеландия. Но чии са образите, които красят реверса на този инвестиционен продукт и какво означават маркировките по лицата им? В тази статия ще споделим с вас аспектите на маорската култура, които претворихме в чисто сребро проба 999.

Кои са маорите?

Маорите са коренното население на Нова Зеландия - полинезийски народ, мигрирал на тази територия около 14 век. Легендите им разказват за митична земя, наречена Хаваики, от която са се заселили, но вероятно произхождат от остров или група от острови в Полинезия, Южен Тихи океан.

Отделните племена имат собствени диалекти и разновидности в традициите, но широката култура и езикът, които делят, са близкородствени с останалите народи в триъгълника между Хаваите, Нова Зеландия и Великденския остров.

Светът познава маорите по сложните татуировки, които покриват лицата и части от тялото на мъжете и дори брадичките на жените - символ на социално положение, племенна принадлежност и потекло. Бойните им танци са също толкова известни - някога целта на този обред е била да сплаши противниковата войска, но в съвремието с него се откриват спортни срещи.

Днес маорите се ползват с необичайно високо ниво на уважение в новозеландското общество в сравнение с коренните населения на други държави, а културата им е в период на възраждане. Има техни представители в Парламентa, езикът им е един от официалните на Нова Зеландия от 1987 г., а народът им продължава да поддържа връзката си със земята и природата въпреки предизвикателствата на съвремието.

Легендата за любовта между Земята и Небето

В мита за сътворението на света на маорите централно място заемат Небесният баща Ранги и Земната майка Папа. Именно техните образи въплътихме в сребърна инвестиционна монета “Маори”.

Силно притиснати един към друг, в тясното пространство между тях царувал мрак - а в този мрак се зародили божествата, които властвали над всички природни сили. Колкото повече растели, толкова повече жадували за светлина, но за да разсеят тъмнината трябвало да разделят родителите си. С тежко сърце 70-те деца на Небето и Земята се нагърбили с тази задача и решили да разтрогнат двамата влюбени.

Един по един се проваляли, докато не дошъл редът на бога на гората - той застанал стабилно между майка си и баща си и въпреки печалните им вопли с всички сили започнал да ги бута далеч един от друг. С последен могъщ тласък той най-сетне ги разделил - и между тях изгряла светлина, която озарила целия свят. Оттогава между Небето и Земята има непреодолимо разстояние, но те все още бленуват един за друг - сълзите на Ранги понякога падат под формата на росни капки, а има дни, в които Папа въздиша и трепне към възлюбения си, сякаш отново се опитва да го достигне.

Татуировките на маорите - израз на индивидуалност и роля в обществото

В миналото при навършване на определена възраст, младите членове на общността претърпявали ритуалистично татуиране. Всяка татуировка била строго индивидуална и изразявала конкретните постижения, потомство и социално положение на съответния маор.

Тази практика е силно разпространена сред полинезийските народи, но татуировките на местното население на Нова Зеландия имат някои характерни особености - както в стила на изображението, така и в приложението му върху кожата. За разлика от съвременните методи за татуиране и дори традиционните методи на полинезийските им събратя, маорите врязват дизайна по-дълбоко в кожата и по този начин оставят белези - затова техните татуировки са комбинация от мастило и релеф. Самите дизайни също се отличават - изключително популярен елемент е спиралата, а очертанията преобладават над запълнените форми.

Традиционно мъжете биват татуирани по цялото лице, като различните зони притежават различна символика. Белязват също и някои части от тялото си. В миналото възрастните жени имали право да получават татуировки на брадичките си, около устните и по ноздрите, но днес това се среща и при млади момичета.

Ритуалистичното татуиране се практикува и сред днешните маори, макар и с осъвременени методи и оборудване. Възраждането на тяхната култура през последните десетилетия доведе и до възобновен интерес към този обичай.

Дърворезбата - средство за документиране на богатство от фолклор

Маорите нямат собствена писменост - преди първия им досег до Запада, те са предавали поверията си чрез богата орална традиция и майсторски приложени визуални изкуства. Стилът на изображението на реверса на сребърна инвестиционна монета “Маори” наподобява именно дърворезбата, чрез която този народ от векове въплъщава митовете и легендите си.

С изящна дърворезба се украсявали - и все още се украсяват - обществените къщи, в които се свикват племенни събрания, традиционните канута, оръжия и други предмети от бита. В стила отново се появяват спиралите, типични за татуировките им - вероятно вдъхновени от спираловидния растеж на новозеландската папрат. Освен дърво, те резбоват също върху кост и жад.

Предание, въплътено в чисто инвестиционно сребро

Сребърна инвестиционна монета “Маори” улавя миговете на нежност преди трагичната раздяла на Земната майка и Небесния баща. Лицата им са украсени с традиционни маорски татуировки, а стилът на изображението е базирано на типичната им дърворезба. Мотивът е отсечен в proof-like bullion качество от чисто сребро проба 999, с изцяло матова текстура, дълбок релеф и високо ниво на детайл. На аверса е изобразен ликът на Чарлз III, годината на издаване - 2023 г. и номиналната стойност от 2 новозеландски долара.

Тя излезе броени седмици след първата инвестиционна монета, произведена и предлагана под бранда на Булминт - Сребърен Феникс. Всяка от тях се отличава със специфично proof-like качество, постигната по технология, близка до висшето качество на отсичане - това издига естетическия вид на продукта над този на типичните инвестиционни монети на пазара и съчетава реалната стойност на благородния метал с елегантна визия. Предстои посрещането на още bullion монети, всяка с този изящен финиш и с художествен дизайн, пропит със символизъм. Дотогава можете да разгледате инвестиционните продукти от злато и сребро тук в онлайн магазина.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти