Как от огън се роди първата инвестиционна монета с бранд Булминт

Публикувана на 26 Октомври 2023

Като производител от световна класа, богатият опит на Булминт включва изработката на инвестиционни продукти от злато и сребро за партньори от САЩ до Нова Зеландия - но тази година за първи път в историята си представяме монета, произведена под собствения ни бранд.

Наскоро представихме новия си bullion продукт, вдъхновен от една безсмъртна легенда. От пламъците на единствената по рода си в България производствена база в proof-like качество се въплъщава легендата за феникса - непреходна като стойността на среброто, в което е увековечена.

Днес ще ви разкажем по-подробно за тази инвестиционна монета, която отваря нова страница в историята на Булминт - от дизайна, до характеристиките и технологията на изработка.

Легенди за феникса и други митични птици

За безсмъртната птица, родена от огън и пепел, разказват легендите на Древна Гърция и Египет.

Най-старото запазено писмено свидетелство за феникса датира от VIII-VII в. пр.н.е., стигнало до съвремието в съхранени фрагменти от поемата на Хезиод. В него се споменава дълголетието на това митично създание в сравнение с обикновения гарван и с дъщерите на Зевс, нимфите.

През V в. пр.н.е. Херодот дава по-подробно описание на свещена птица с червено-златно оперение и вид и размер, подобни на орел. На всеки 500 години фениксът прелитал до Храма на Слънцето в Египет, за да погребе баща си, чиито останки пренасял в яйце от смола и смирна.

През I в. пр.н.е. - I в. н.е. Овидий също разказва за феникса от Асирия, който след 500 години живот свивал гнездо от подправки на върха на палма - лобно място, в което да приключи жизнения си път. От останките му се раждал нов феникс, който отнасял гнездото до Хелиополис в Египет.

През IV в. н.е. римския поет Клавдиан пише идилия, посветена на митичната птица - изящно описание на същество, равно на боговете, с огнен блясък в очите и огнен ореол около главата, чийто гребен блести със светлината на слънцето. При него легендата придобива друго измерение - в тази версия фениксът живее 1000 години и когато краят на земния му път наближи, той свива гнездото си от билки - кладата, която ще му служи за гроб и за люлка. Аполон или Хелиос сам го избавя от мъките му и с небесен лъч запалва огъня, който ще му дари нов живот. От пепелта се ражда нов феникс и наследникът отнася пепелта на баща си в Египет и я полага на олтара в храма на слънчевия бог Ра.

Монета от инвестиционно сребро Сребърен Феникс, вдъхновена от легендата за феникса

Различните разновидности на легендата са се обединили в съзнанието на западните народи в картина на птица, символ на слънцето, огъня, безсмъртието и обновлението. Връзката й с възкресението й е спечелила място и в съвременното християнство.

Съществуват обаче и други митични създания, близки до феникса или отъждествявани с него.

Дори приживе славянската жар-птица гори с яркостта на самото слънце, а перо, откъснато от нея, продължава да сияе със същата сила. Ролята й се мени според разказа или приказката, в която се явява. Понякога тя е жадувана награда, която трябва да бъде извоювана. Друг път е добросърдечно същество, което краде от богатите и дарява на бедните. В някои истории тя е вълшебен помощник, който съдейства на героите в храбрите им приключения. Жар-птицата носи късмет, но и беди - срещата с нея е знак за предстоящи трудности.

Погрешно възприеман на Запад като “китайски феникс”, приликата между така наречения fènghuáng и митичната птица от египетската, гръцката и по-късно римската митология е по-скоро повърхностна. Китайската птица е безсмъртна, а не способна да се преражда; при нея липсва и връзката с огъня. Тя се радва на особена почит в източноазиатските култури и всяка част от тялото й отговаря на различна ценност - добродетел, човеколюбие, справедливост, честност, съвършенство и благовъзпитание.

Съществуват близки еквиваленти и косвено свързани митични същества в преданията на Персия (Simurgh), Армения (Hazaran Blbul) и Чехия (Pták Ohnivák).

Характеристики

Инвестиционна монета Сребърен Феникс е отсечена в proof-like bullion качество и се откроява с дълбок релеф, който позволява всеки детайл от оперението да изпъкне. Този ефект, в комбинация с динамиката на композицията вдъхва живот на дизайна - съчетание между естетическа красота и инвестиционната стойност на инвестиционните монети от сребро.

Инвестиционна монета Сребърен Феникс със знак за защита от фалшификация

Сред огнения фон е скрит специален знак за защита от фалшификация - латентно изображение, което под определен ъгъл разкрива логото на Булминт под стилизираното пламъче. Опитните инвеститори ще разпознаят технологията от известните инвестиционните монети Британия - включена е в дизайна през 2021 г., но е изобретена в Испания през 1993 г. и днес се използва за монети в обращение в редица държави.

Номинална стойност и държава

Монетата Сребърен Феникс е отсечена от инвестиционно сребро проба 999/1000, но номиналната стойност е значително по-ниска от реалната стойност, гарантирана от статута й на инвестиционно сребро - 2 новозеландски долара. На аверса е изобразен ликът на монарха на Обединеното кралство, част от което е остров Ниуе - Крал Чарлз III.

Инвестиционна монета Сребърен Феникс от 1 унция инвестиционно сребро проба 999

Издаването на монетата Сребърен Феникс бележи важен момент в развитието на Булминт - вече имаме редица бъдещи продукти в процес на разработка. А пълната гама продукти от инвестиционно злато и сребро можете да разгледате в сайта ни.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти