Какво всеки трябва да знае за инвестицията в сребро

Публикувана на 18 Март 2020

След златото, среброто е благородният метал, в който се инвестира най-много. Освен като инвестиция обаче, среброто има много специфични характеристики, които обуславят и широката му индустриална приложимост. Това е и причината цената на среброто до голяма степен да се определя повече от индустриалното, а не толкова от инвестиционното търсене.

Като инвестиция, освен за диверсификация на инвестиционните портфейли, закупуването на сребро действа като хедж срещу инфлацията и защита на спестяванията срещу икономически и финансови кризи и ситуации на несигурност.

Какво прави среброто толкова специално?

Среброто е познато на човечеството още от 4-тото хилядолетие пр. Хр. Той е един от седемте метала, наред със златото, медта, калая, желязото, оловото и живака, които светът е познавал чак до 15 ти век. В миналото почти всичкото добивано сребро се е използвало за сечене на монети. Като валута то се е използвало повече от всеки друг метал, дори и от златото. Днес само една малка част се влага в монетосеченето, най-вече на колекционерски медали и монети.

Специфичните характеристики на среброто обуславят голямата му приложимост в индустрията. Повече от половината от потреблението на сребро е за индустриални цели, в сравнение със само 12% за златото. То е металът с най-голяма електропроводимост, което му отрежда централно значение за множество индустрии - медицина, фотография, производство на батерии, химическа промишленост, слънчеви колектори, цифрови технологии и комуникации, системи за пречистване на въздуха и водата, проводници и превключватели и др. С развитието на световната икономика нуждата и търсенето на ценния метал продължава да расте, докато добива му постепенно намалява.

Кое сребро е инвестиционно?

За да се купува и продава с цел инвестиция, сребро трябва да е с чистота 999/1000. Чистотата на среброто или пробата се обозначава с щампован надпис “Fine Silver” и/или 999.9, с което се удостоверява и гарантира съдържанието на благородния метал.

При покупка на инвестиционно сребро, особено когато се прави за първи път, кюлчетата често са предпочитаният избор. При тях чистотата на метала е гарантирана и удостоверена, освен с щампования надпис, и със сертификат от производителя.

Другият вариант за инвестиция във физическо сребро е закупуването на сребърни монети. При тях освен от номинала и теглото на метала, цената се определя и от редкостта на монетата, годината на отсичане, дали е била в обращение и състоянието й.

Кой закон урежда сделките с благородни метали и валута?

Търговията с благородни метали и валута в България се урежда от Валутния закон. Според чл.13, ал.1 Министерството на икономиката води и поддържа публичен регистър на всички лица, които имат право да осъществяват такива сделки. Регистърът е достъпен онлайн и лесно може да се провери дали дадено юридическо лице има законното право да осъществява сделки с благородни метали и валута.

В какво се измерва среброто?

Среброто, както и другите благородни метали като злато, платина и паладий, е прието да се измерва в тройунции. Сплавите на благородните метали също се измерват в тройунции. Една тройунция се равнява на 31.1034768 грама.

С какво инвестицията в среброто е по-различна от инвестицията в злато?

  • Пазарът на среброто е много по-малък от пазара на златото. Въпреки че средногодишният добив на сребро е около 1 милиард унции, а на злато само 120 милиона унции, разликата се компенсира от разликата в цената на двата ценни метала. До голяма степен пазарът на сребро се движи от индустриалното търсене, докато при златото търсенето е основно инвестиционно и за изработка на бижута.

  • Цената на среброто е по-волатилна от тази на златото. Причината са различните фактори, които влияят върху образуването й. Докато среброто зависи от състоянието на индустрията и бизнеса като цяло, при златото цената се влияе от фактори като нивата на лихвените проценти и ценовата инфлация.

  • Като инвестиционен продукт среброто не е освободено от ДДС, за разлика от златото. И златните, и сребърни кюлчета и монети, обаче, могат да се търгуват свободно в целия свят.

  • По-ниска цена на закупуване. В сравнение със златото, цената на среброто е в пъти по-ниска (съотношението злато-сребро). Това го прави много по-достъпно за хора, които предпочитат да правят по-малки, но редовни инвестиции, или като избор за първа инвестиция. В същото време то предлага почти всички предимства на златото, но на по-ниска цена.

Съотношението злато-сребро

Съотношението злато-сребро показва колко унции сребро е необходимо, за да купите една унция злато. Този показател често се използва, за да се определи в даден момент кое е по-изгодно да се купува - злато или сребро. Според експертите колкото по-високо е това съотношение, толкова по-подценена е цената на среброто в сравнение със златото. Съответно то е по-изгодната инвестиция в момента. И обратно - колкото по-малко е съотношението, толкова по-изгодно е в дадения момент да се купува злато, а не сребро.

Дългосрочната средна стойност на съотношението злато-сребро е малко над 60. Към настоящия момент този параметър е около 91.49. В исторически план съотношението злато-сребро е още един от показателите, които отбелязват и периодите на икономически кризи в исторически аспект. През 1991 г. съотношението злато-сребро е достигнало 100, а през 2020 - 114. Специалисти споделят, че този показател трябва да се следи паралелно с цените на ценните метали, за да се наблюдава цялостната тенденция и да се установят най-подходящите моменти за закупуване.

И един интересен факт...

Знаете ли от къде произлиза името на английската валута - лира стерлинг? В началото една лира е била отсичана от една тройунция сребро. “Стерлинг” се е наричала сплавта sterling silver (в превод на български: “истинско/чисто сребро”), от която се е изработвала, със състав 92,5% сребро и 7,5% други метали, обикновено мед. Терминът се е запазил и до днес, означавайки продуктите от сребро проба 925, най-често бижута.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти