Благотворителната ни картичка “Коледна приказка” набра средства за арт терапия на онкоболни деца

Публикувана на 13 Март 2023

Като една от най-динамично развиващите се компании в страната, част от корпоративната ни социална отговорност е подкрепата на благотворителни каузи на местно ниво в родния ни гр. Пловдив. В началото на декември 2022 г. стартирахме първата си подобна инициатива - картичка с кауза “Коледна приказка”, съвместен проект с ARTON Foundation. Всички приходи от продажбите бяха дарени за финансиране на Програмата по арт и музикотерапия за деца към Клиниката по детска хематология и онкология към УМБАЛ “Св. Георги“ в гр. Пловдив. Клиенти и членове на екипа ни обединиха сили и заедно събраха 2700 лв.

Фондация “АРТОН България” е неправителствена организация, осъществяваща дейност в обществена полза. Тя е създател на първата в страната болнична програма по арт терапия - обект на съвместната ни инициатива. Програмата е разработена и ръководена от клинични онкопсихолози с дългогодишен опит в България и чужбина. Целта ѝ е да осигури психологическа подкрепа на деца с онкохематологични заболявания - доброто психично състояние помага и в контролирането на определени симптоми и емоции и допринася едновременно за физическото и психическото здраве на пациентите по време на болничния им престой.

Терапевтичните сесии се състоят от арт занимания, които комбинират релаксиращото действие на изкуството с психотерапия. Децата имат възможност да участват в разнообразие от творчески дейности - музициране, рисуване, изработване на пана с естествени материали, бои и създаването на скулптури. Груповите занимания осигуряват на малките пациенти възможност да общуват и взаимна подкрепа, а за деца в тежко състояние се предлагат индивидуални сесии.

Програмата се финансира изцяло от дарения, необходими за осигуряването на художествени материали и хигиенни консумативи и за хонорара на специалистите, които водят заниманията. Тук направи своя принос и Булминт - средствата от продажбите на картичките вече са прехвърлени на фондацията и ще осигурят финансиране на програмата през следващите няколко месеца.

За картичката избрахме елегантен и игрив дизайн, изобразяващ три чаровни гномчета - съвременна интерпретация на митичните Nisse от скандинавския фолклор, които пазят дома и семейството от зли сили. В днешно време функцията им се е видоизменила и, по подобие на Дядо Коледа, те също носят подаръци на децата. Около коледната картина има перфорация с формата на кръг, която можете да отделите и да окачите на елхата си. Орнаментът е двустранен - от едната страна са изобразени трите гномчета, всяко с коледно подаръче или украса в ръце, а на гърба са изобразени още две, които опаковат подарък под украсена елхичка. Върху картичката е изписано пожелание за весели и щастливи празници на български и английски език.

Благотворителна картичка “Коледна приказка” остава в продажба и занапред, като ще продължим да даряваме приходите от нея в подкрепа на програмата на фондация “АРТОН”.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти