Булминт в подкрепа на живота с кампания за доброволно безвъзмездно кръводаряване

Публикувана на 30 Юни 2023

По случай Световния ден на доброволния кръводарител проведохме първата си кампания за безвъзмездно кръводаряване.

На 20 юни мобилният медицински екип на Регионалния център по трансфузионна хематология - Пловдив посети базата на Булминт, за да може всеки, който желае, да даде своя принос за ежегодната акция „Бъди силен! Дари кръв!“.

28 членове на екипа се включиха в инициативата и по този начин спомогнаха за осигуряването на животоспасяващи кръв и кръвни съставки за пациентите от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

Кръводарителска кампания по случай Световния ден на доброволния кръводарител

Въпреки стремглавото развитие на медицината и технологиите през последните няколко десетилетия, остава един важен и често животоспасяващ лек, който не може да бъде синтезиран в лаборатория - кръвта.

Лесният достъп до безопасни кръв и кръвни съставки е от ключово значение за лечението на редица заболявания и травми. Тези биопродукти запазват лечебните си свойства в рамките на 36 дни след дарението - ето защо, за да разполагат медицинските заведения с необходимото количество, е нужен постоянен поток от дарители.

Според статистика на Националния център по трансфузионна хематология, през 2022 г. са дарили кръв 127 472 души, 32 023 от които са определени като “редовни” донори. Това бележи ръст в сравнение с 2020 и 2021 г., но все още не е достигнала рекордните за страната резултати от 2018 и 2019 г.

От трансфузия се нуждаят пациенти с остра кръвозагуба вследствие на травма, за лечение на изгаряния, за хирургични операции, акушерски интервенции и бременни жени, при които има несъвместимост в резус фактора на майката и на плода. Кръвопреливането играе животоподдържаща роля и при хора, страдащи от редица вродени заболявания.

Безвъзмездно кръводаряване в Булминт по случай Световния ден на доброволния кръводарител

„Бъди силен! Дари кръв!“ е съвместна акция на Министерството на здравеопазването и Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив. Провежда се ежегодно около датата 14 юни - годишнината от раждането на Карл Ландщайнер, откривател на AB0-системата на кръвните групи.

Редица ежегодни инициативи и кампании поощряват доброволното кръводаряване като израз на човеколюбие и съпричастност, а специализираните медицински заведения из приемат дарения през цялата година.

Радваме се, че екипът ни възприе каузата на Министерството на здравеопазването и РЦТХ – Пловдив за своя. Възнамеряваме да превърнем тази прекрасна кампания в ежегодна за Булминт, за да продължим да даряваме здраве и живот на нуждаещите се - и да бъдем и занапред силни заедно.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти