Ден на отворените врати в рафинерията на Булминт посрещна преподаватели и студенти

Публикувана на 26 Май 2023

Вдъхновени от Професионалния празник на химика на 10 май, организирахме Ден на отворените врати в рафинерия за злато Булминт - единствена по рода си в България и с най-голям капацитет на Балканите.

На 18 май екипът експертни химици, които ръководят съоръжението и прилежащата му лаборатория за анализи, проведоха опознавателен тур за гости от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и колеги от всички отдели на фирмата.

Химиците от рафинерията за злато на Булминт проведоха опознавателен тур на съоръженията за гости от Пловдивския университет

Първа по рода си рафинерия за злато в България

Като български производител на инвестиционни продукти от благородни метали, чистотата на златото и среброто, които използваме в производствените процеси, е от ключово значение. Собствената рафинерия и аналитична лаборатория затвори изцяло производствения цикъл под един покрив и гарантира чистотата от 999.9 (99.99%) на всеки продукт. Висококвалифициран екип от химици с дългогодишен опит извършва всички процеси по анализ, рафиниране и контрол в рамките на базата.

Именно на тях посветихме събитието, а желанието им да споделят знанията си ни вдъхнови да поканим представителите на химичната общност на гр. Пловдив в света на благородните метали с ексклузивен опознавателен тур.

Опознавателен тур на рафинерията за злато на Булминт с гости от Пловдивския университет

Ден на отворените врати в рафинерията за злато на Булминт

На събитието на 18 май присъстваха студенти и преподаватели от Химическия факултет на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", като почетни гости бяха заместник-деканът по научна дейност доц. д-р Пламен Ангелов, заместник-деканът по учебна дейност проф. д-р Гинка Антова и доц. д-р Нина Димчева - ръководител на Катедра „Физикохимия“. От Катедра „Аналитична химия и компютърна химия“ посрещнахме нейния ръководител - доц. д-р Кирил Симитчиев, както и гл. ас д-р Евелина Върбанова и гл. ас. д-р Лидия Кайнарова. Поканата приеха още гл. ас. д-р Станимир Петров Манолов от Катедра „Органична химия“ и студенти от 3-ти курс на специалността „Химичен анализ и контрол на качеството“. Редом с представителите на химичната общност в Пловдив, към тържеството се присъединиха и членове от всички отдели на фирмата, готови да надникнат в почти мистичния свят на рафинирането на злато.

Рафинерията за злато на Булминт

Вечерта започна с тематичен уелкъм дринк - пъстра селекция от коктейли с цветове, вдъхновени от различните групи елементи в периодичната система. Съчетани с приветливо настроение и музика, те създадоха предразполагаща обстановка за образователната част от събитието - обиколка на рафинерията.

Тематичен уелкъм дринк преди опознавателния тур на рафинерията за злато на Булминт

Заснемането в рамките на помещенията бе строго забранено, което гарантира, че този поглед в непознатия за мнозина свят на рафиниране на злато ще остане изживяване, ексклузивно за гостите.

Присъстващите имаха възможността не просто да видят съоръженията отблизо, но също да научат как работи всяка технология и да отправят допълнителни въпроси към екипа от експерти, които водеха обиколката. Химиците на Булминт описаха процесите, които стоят зад анализа на злато и сребро, използвайки думи, които бяха еднакво достъпни за представителите на университета и за гостите, които нямаха опит в сферата на науката. Показахме на публиката и проби истинско злато в различни стадии на рафиниране.

Тази инициатива бе поредната в дългосрочна кампания за популяризиране на монетосеченето като кариерна насока сред младите поколения специалисти. По-рано тази година организирахме подобна обиколка на производствената ни база за студенти от Технически университет - София, филиал Пловдив. Този път с удоволствие отворихме вратите си за бъдещи и за утвърдени химици от Пловдивския университет.

Благодарим на всички гости за присъствието, а на екипът ни от химици - за увлекателната лекция и ентусиазма, с който споделиха знанията си. Поради значителния интерес, който предизвика, възнамеряваме да превърнем Деня на отворените врати в рафинерията на Булминт в ежегодно събитие.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти