Как се изработват инвестиционните кюлчета

Публикувана на 5 Октомври 2020

Кюлчета или слитъците от благороден метал са един от начините за инвестиция в притежание на физическо злато и сребро. Те често са предпочитани пред монетите, заради по-близката до борсата цена, по-лесното съхранение и по-малкия риск от фалшификати.

Въпреки че е по-лесно от създаването на монети и медали, производството на инвестиционни кюлчета също е дълъг и сложен процес. С проследяване на всички стъпки, през които е минало едно кюлче, ще може да оцените по нов начин кюлчетата, които вече притежавате, както и ще даде отговор на въпроса защо цената им е по-висока от борсовата цена на благородния метал.

От рудата до готовия инвестиционен продукт

Добив на метала

Първо, металът трябва да се добие. Добивът на благородни метали е скъп и трудоемък процес – от първоначалните геоложки проучвания до първия реален добив могат да изминат средно между 12 и 15 години. В отделни случаи дори и повече, когато става въпрос за добив, който не е открит. Злато се добива като основен елемент, наличен в златните руди и находища, също така и като вторичен продукт при преработката на медна руда и др. Среброто се добива също като основен елемент в сребърни мини и като вторичен метал от оловни и цинкови руди.

Рафиниране

Рафинирането е следващата стъпка. То представлява процес на пречистване на метала. Добитата суровина обикновено е с много бедно съдържание на благороден метал, често 7-15 гр. тон. След флотационен процес на мястото на добиване материалът значително се набогатява до така нареченото "доре" (doré) и бива транспортиран до рафинериите. Там сплавта преминава редица химични и физични процеси, които целят да отстранят всички примеси на други метали. Усъвършенстваните технологии вече позволяват да се достигне чистота на метала до 99,99% (fine gold/ silver) и дори 99,999% (ultra fine gold/ silver). Освен за производство на инвестиционни продукти, злато и сребро с такава чистота се използват и в промишлеността, високите технологии, здравеопазването, и почти всички сфери на съвременния живот.

Леене, валцуване, отгряване, щанцоване, полиране

Температурата на топене на 24-каратовото златото е 1 064,33°C. Чистото сребро проба 999.9 се топи на по-ниска температура - само 961,93°C. Леенето на металите става в специализирани вакуумни пещи или пещи за непрекъснато леене на метали и сплави, които могат да осигурят необходимата температура.

Отливане на благородния метал

Тук е моментът да отбележим, че според технологията на производство има два вида кюлчета - отсечени (minted) и отлети (casted). По-малките грамажи от златните и сребърни кюлчета се отсичат от заготовки, а при по-големите грамажи - над 250 или 500 грама до няколко килограма, кюлчетата обикновено се отливат. Процесът на изработването на отсечени (или щамповани) кюлчета до голяма степен се припокрива с процеса на изработване на медали и монети.

Валцуване на лентите до определена дебелина

След отливането, металите преминават процес на валцуване, за да достигнат лентите необходимата дебелина. Отгряването е процес, при който лентите отново се загряват до определена температура, така че да се намали твърдостта им. Това е необходимо при последващите етапи на обработка. Следва от лентите да се щанцоват на правоъгълни заготовки с такива размери, че да се осигури необходимото тегло на кюлчето - 20, 50, 100 грама, и отново преминават през процес на отгряване, проверка на теглото, полиране и окачествяване.

За производството на отлети кюлчета, точното количество разтопен метал се излива в специални графитени форми. След като се охладят готовите кюлчета се почистват и четкосват, за да се подготви повърхността за следващия етап - пресоването.

Повърхностна обработка на отсечената заготовка

Пресоване, маркиране и опаковане

Отсичане на вече готовите заготовки се осъществява във високотехнологична преса с голямо пресово усилие от 360 тона. Аналогично на производството на медали, предварително трябва да бъде подготвен проект за лицето и гърба на кюлчето, да са гравирани, закалени и полирани работни инструменти за отсичане. Пресованите и преминали качествен контрол кюлчета се гравират с уникални поредни идентификационни номера и се опаковат.

Отсечено или отлято кюлче

Както вече споменахме, кюлчетата могат са да отсечени (minted) или отлети (cast). Предимствата на отсечените кюлчета са, че по-малкия грамаж е свързан с по-ниска цена на придобиване и по-високата ликвидност. От друга страна технологията “minting” позволява кюлчето да се отсече във висше мат-гланцово (proof) качество, което се характеризира с огледална гланцова повърхност, изящна гравюра и висок 3D ефект на буквите и елементите. Така освен инвестиционната стойност на благородния метал, кюлчето има и добавена естетическа стойност. Точно тези кюлчета се предпочитат и за подарък за различни поводи - рожден ден, юбилей, завършване, кръщене, сватба и др.

Отсечено инвестиционно сребърно кюлче във висше качество мат-гланц

Основно предимство на casting технология (отлетите кюлчета), както и на по-големия грамаж, е че предоставя по-изгодна и съответно по-близка до борсовата цена. Този тип кюлчета са предпочитан избор за инвеститори, които искат да придобият голямо количество благороден метал на най-добра цена.

Какво още е добре да знаем?

Съществуват редица изисквания, както към производството, така и към маркирането и опаковането, така че клиентът да е сигурен в автентичността и качеството на продукта.

  • На първо място съдържанието на благороден метал трябва да е над 995/1000 за златните и 999/1000 за сребърните кюлчета. Инвестиционните кюлчета произведени от Булминт са с най-висока чистота на метала - 99.99%.

  • Това трябва да е отбелязано на лицевата страна на кюлчето, заедно с името/ логото на производителя, теглото на кюлчето и серийният номер.

  • Кюлчетата се маркират с уникален сериен идентификационен номер, който да съответства на номера, посочен в сертификата.

  • Всички търговци на валута и изделия от благородни метали в България задължително трябва да са регистрирани по чл. 13 от Валутния закон. Регистърът е публичен и лесно може да направите справка в него тук.

  • За златните кюлчета опаковката е изключително важна. Тя представлява сертификат за качество на златните инвестиционни кюлчета и за целта трябва да е специално изработена и да съдържа информация за производителя, теглото, чистота и серийния номер на кюлчето.

  • Сребърните кюлчета се поставят в капсула или вакуумиран плик, за да нямат пряк контакт с въздуха. Препоръчително е да се съхраняват в помещения с ниска или никаква влажност, за да се предпазят от потъмняване.

Ако търсите да закупите инвестиционни златни или сребърни кюлчета, може да разгледате повече възможности в категория Инвестиционни кюлчета.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти