Как се създава един уникален сребърен медал

Публикувана на 18 Октомври 2019

Среброто е един от първите метали, документирани в историята, открит в самороден вид още през 4-тото хилядолетие пр. Хр. А като валута е използван повече от който и да е друг метал, дори и от златото.

Днес съвсем малко количество от добиваното сребро се използва в монетосеченето. Произвеждат се най-вече монети и медали в най-високото “висше” качество (proof), които освен колекционерска и нумизматична, имат и инвестиционна стойност.

Художествената идея

Изработването на един уникален сребърен медал е дълъг процес, който започва с формирането на идейната концепция. Това е особено важно за възпоменателните емисии, защото при тях всеки отделен мотив трябва да е смислово и композиционно подчинен на основната художествена идея.

При колекциите реверсът на медалите (обратната страна) винаги е един и същ - както при медалите от колекция #Заедно на реверса е изобразено логото на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Аверсите (лицевата страна на медалите) представят различните мотиви - в случая най-забележителните и добре познати архитектурни и културни паметници на Пловдив.

Графичният проект

Графичен проект

Самото производство стартира с графичния проект на аверса и реверса на медала, на базата на който се изработва пластичен модел, а след това и гипсова отливка. Гипсовата отливка се дигитализира и се обработва допълнително, за да се постигне по-голяма детайлност на изображението и по-чист релеф.

Само допреди 10 години технологиите за превръщане на пластиката в работен инструмент бяха много по-несъвършени, съответно възможностите за изпълнение на художествените проекти - по-ограничени. Съвременните дигитални технологии позволяват изключително широки възможности за създаване и обработване на почти всякакъв вид художествени проекти с невероятна прецизност и детайлна съвършеност.

Гравиране на работен инструмент

Гравиране на работен инструмент

След като 3D изображението е готово, се пристъпва към гравирането на работните инструменти, с които ще бъдат отсичани медалите. Работният инструмент представлява заготовка от специална инструментална стомана, съдържащ негатив на дизайна, който ще се отсече върху медала. Съответно се подготвят работни инструменти отделно за аверса и реверса на медала. В зависимост от големината и сложността на проекта, гравирането на негатива на дизайна може да отнеме от няколко часа до няколко дни.

Вече гравираният работен инструмент се дообработва на ръка, за да се постигне най-високо качество на отсичане и максимален детайл на релефа. Следващите стъпки са закаляване и цялостна повърхностна подготовка, която се изразява в ръчно полиране и матиране. Този етап е изключително важен и за него винаги се отделя достатъчно време, защото той гарантира постигане на контрастния мат-гланц финиш при отсичане на медала във висше качество (proof).

Подготовка на сребърните заготовки

Подготовка на сребърните заготовки

Паралелно с изработката на работния инструмент се движи и процесът по подготовка на заготовките за медали. Този процес е също толкова важен и преминава през няколко фази. Стартира се с отливане на сплавта - Сребро 925 проба. Отлетият профил се обработва на специална валцова машина като крайната му дебелина се настройва с точност до стотна от милиметъра. През процеса на валцуване профилът от сребро 925 минава през няколко етапа на рекристализация през специално произведени тунелни пещи. Целта е да се предотврати уякчаването на сплавта през процеса на валцуване.

Получената лента се изсича на кръгли заготовки с точен диаметър и тегло, които в последствие преминават през няколко етапа на химическа и повърхностна обработка, за да добият огледален блясък - нещо изключително важно за получаване на медал с висше качество (proof).

Пресоване

Пресоване

Всяка сребърна заготовка се поставя индивидуално във високо технологична машина и се пресова със сила 360 тона. След отсичането следва детайлна инспекция за несъвършенства на мат-гланцовата повърхност и гравюрата на всеки един медал. Всяко изделие, минало проверката, се счита за годен продукт от висше качество.

Неслучайно за медалите от емисия #Заедно е избрано точно среброто. То е най-рефлективният елемент, способен да отразява 95 процента от спектъра на видимата светлина. Заради това и заради специфичния процес на монетосечене, сребърните медали във висше качество се отличават с огледалния си блясък, матов завършек на релефа и изящни детайли.

Опаковане

Сребърен медал Античен театър

Дългият процес завършва с поставянето на медала в специално изработена капсула за съхранение, която го предпазва от външните условия и механични надрасквания. Така окомплектованият медал се поставя във финалната опаковка или кутия, която също следва идейната концепция на серията и е оформена тематично.

Интересен факт е, че през целия процес на производство, сребърните медали във висше качество никога не се докосват с голи ръце, защото в противен случай се превръщат в брак. За всички дейности, които изискват човешка намеса и ръчна работа, винаги се използват ръкавици.

Характерно за медалите и монетите с proof качество е, че обикновено те се отсичат в малки лимитирани серии. Производството дори на ограничена емисия изисква много работа и внимание към детайла. Ето защо, наред с ценността на благородния метал, те носят и значителна добавена стойност на техния собственик.

 

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти