Какво всеки трябва да знае за инвестицията в злато

Публикувана на 24 Септември 2019

От всички благородни метали златото е най-предпочитано за инвестиция. Още от дълбока древност то се е използвало като средство за размяна, валута и за измерване на стойност, а с времето се е превърнало в символ на богатство и високо обществено положение.

За да бъде дефинирано като “инвестиционно злато”, т.е. да може да се купува и продава с цел инвестиция, златото на кюлчета трябва да отговаря на някои изисквания:

  • Чистотата на благородния метал трябва да е равна или по-голяма от 995/ 1000; 

  • Да е с тегло, приемано от пазара на злато.

Инвестиционното злато е по-скоро консервативен финансов инструмент и се използва за диверсификация на инвестиционния портфейл поради ниския риск на инвестицията, както и за съхраняване на стойността.

В момента има много възможности за инвестиране в злато. От една страна това е закупуването на физическо злато под формата на инвестиционни златни кюлчета или златни монети, а от друга - инвестиране в акции на златодобивни компании или в деривати на златото, като например златни фючърси. Докато последните са значително по-рискови и не се свързват с физическо притежаване на благородния метал, то закупуването на златни кюлчета е сигурна дългосрочна инвестиция и застраховка за спестяванията срещу проблеми във финансовата система.

Какво е важно да се знае?

На първо място - дали продуктът е истински.

В България търговията с благородни метали и валута се урежда от Валутния закон. Според чл.13, ал.1 Министерството на икономиката води и поддържа публичен регистър на всички лица, които имат право да осъществяват такива сделки. Регистърът е достъпен тук и лесно може да се провери дали дадено юридическо лице има законовото право да осъществява сделки с благородни метали и валута.

Освен това всяко инвестиционно златно кюлче трябва да е с чистота 24 карата (проба най-малко 995/1000) и да притежава сертификат и сериен номер, които обикновено се поставят на самата вакуумна опаковка.

Защо златните кюлчета задължително трябва да останат в оригиналната си опаковка?

Повечето инвестиционни продукти вече се продават и съхраняват в специални капсули или вакуумни опаковки. Това важи както за златото, така и за инвестиционното сребро, които са с най-висока чистота и съответно са меки и лесно могат да бъдат огънати или смачкани. Освен че ги предпазват от деформиране, те съдържат информация за теглото, чистота и серийния номер на кюлчетата, които при продажба да удостоверят автентичността им. Важно е кюлчетата да останат в оригиналните си опаковки, тъй като ако те се нарушат, продуктите ще загубят от стойността си.

Освободено ли е от ДДС инвестиционното злато?

Да, в България инвестиционното злато е освободено от ДДС и няма никакви такси или комисионни.

Тук е моментът да кажем, че златото в златарските магазини не е инвестиционно и няма същите характеристики като златните кюлчета или монети. Закупуването на златни бижута също не може да се счита като инвестиция. При тях има включен труд за изработване, което почти удвоява цената им. Съответно те не са освободени от ДДС.

Защо българите купуват инвестиционно злато?

В страни като България, които са преживели хиперинфлация, девалвация на официалната валута или са имали банкови кризи, доста хора избират да инвестират спестяванията си в злато под една или друга форма. Тази инвестиция е един вид застраховка срещу проблеми във финансовата система и запазване стойността на спестяванията.

Наблюдава се все по-голямо търсене на инвестиционно злато за подарък по поводи, за които българинът традиционно отделя повече средства - сватба, поява на нов член в семейството и др.

Много българи купуват злато с цел инвестиция в бъдещето на децата си. Основната причина тук е сигурността на инвестицията и спокойствието, че спестяванията им няма да се стопят или намалят стойността си през годините.

Какви са тенденциите на пазара в момента?

През цялата 2019-та година наблюдавахме бавно и стабилно увеличение на цената на златото от 1287.20 USD в началото на януари до 1523.00 USD за тройунция в края на декември. Това до голяма степен се дължеше на световната политическа обстановка и икономическата война между САЩ и Китай. Факторът, който влияеше цялата 2020 върху цената на златото, е пандемията от коронавирус и икономическата обстановка, която тя предизвика. В момента сме свидетели на скок в цената от 1621.31 USD за тройунция от 11.11.2021 г. 

Вижте кои въпроси най-често задават нашите клиенти преди да направят своята инвестицията в злато.

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти