Златно кюлче за подарък - колко струва и какво да изберем?

Публикувана на 7 Юли 2020

Инвестиционното злато е оригинален и стойностен подарък за дете или възрастен, независимо от повода - годишнина, кръщене, сватба, рожден ден, имен ден. Златото заема специално място в културата на всеки народ, а подаряването му е традиционен израз на обич, любов, уважение и признателност. Единственият въпрос е какво кюлче да изберем и колко може да струва.

Още от дълбока древност златото се е свързвало с богатство, висок статус, благосъстояние и спокойствие за бъдещето. И до днес, златото остава все така ценно. Ето защо подаряването му е израз на щедрост и желание да се даде ценен подарък с реална стойност. От друга страна, 24-каратовото злато не е стока, която е лесно може да се закупи от близкия магазин или мол. Само регистрирани търговци могат да осъществяват покупко-продажба на изделия от благородни метали, независимо дали е онлайн или на място.

Често най-предпочитаният подарък е да се дадат пари, но това не винаги е най-разумно. Парите в брой предполагат, че ще бъдат похарчени. Докато подаръка от злато и сребро е ценност, която ще бъде съхранена.

Като подарък за дете, златото също е оригинален вариант. Повечето деца обичат да получават подаръци, които за тях са източник на забавление - смартфони, таблети, велосипеди или електронни джаджи, рокли на принцеси или играчки, към които бързо губят интерес. За да изненадате детето обаче, не е нужно да похарчите голяма сума пари за нещо, което е популярно в момента. Може да изберете кюлче от чисто злато, което ще привлече вниманието му към сферата на личните финансите и спестяването. От друга страна, такъв подарък има реална стойност, която не само не се обезценява с времето, а напротив - увеличава се. На практика той е като касичка за спестявания, която обаче се пълни сама с течение на времето.

Златно кюлче или инвестиция-подарък?

Златните кюлчета са продуктите, които дават възможност да се инвестира във физическо притежание на злато. От хиляди години жълтият метал е високо ценен от инвеститори по целия свят, които търсят дългосрочна и сигурна инвестиция за средствата си. Ако погледнем исторически котировките на златото за последните десетилетия, няма как да не забележим, че в дългосрочен план цената на златото постепенно се увеличава. Ето защо е добра идея да запазим една част от спестяванията си чрез притежание на злато.

В действителност много по-ценно е да подарите кюлче, изработено от чисто злато вместо да дадете на детето или родителите му плик с пари или скъпа играчка. Така след няколко години, когато детето е пораснало или навлиза в живота си на възрастен, то ще притежава предмет с много по-висока стойност.

Луксозна кожена кутия

Колко струва едно златно кюлче и от какво зависи цената?

Противно на общоприетото схващане, да купиш злато под формата на кюлче не означава задължително голяма инвестиция. На пазара се предлагат кюлчета с различно тегло и размери, а оттам и различни цени. Булминт произвежда и предлага златните кюлчета от 1 грам до 100 грама, които са на стойност от 129,00 до над 10 000,00 лв. Важно е да отбележим, че както и при редица други продукти, по-големият грамаж на кюлчето Ви предоставя по-изгодна и съответно по-близка до борсовата цена - ще платите по-малко ако закупите 10-грамово кюлче в сравнение с цената на две 5-грамови.

Цената на едно златно кюлче зависи основно от неговото тегло, т.е. количеството злато, което се съдържа в него, и разбира се, от борсовата цена на благородния метал. Последната е резултат от много фактори, най-съществен от които е глобалната икономическа и политическа ситуация. В периоди на пазарни сътресения, глобални финансови кризи или в пандемична обстановка се наблюдава повишаване на интереса към златото като сигурна инвестиция и оттам - повишаване на цената му. При нормални условия, когато икономиката е в растеж, инвеститорите предпочитат да влагат капиталите си в други активи, например акции, така че цените на златото остават относително стабилни и темпът на повишаване е по-малък.

Колко струва едно златно кюлче зависи и от разходите за добив на рудата, както и от нейното транспортиране, рафиниране, обработка, отсичане и разпространение. Заради този тип разходи цената на кюлчетата, независимо дали са златни или сребърни, винаги е по-висока, отколкото е котировката на борсата.

Какво кюлче да изберем?

Когато избирате подарък от благороден метал, на първо място трябва да се ръководите от своите финансови възможности, както и какъв е поводът. За празници, които се честват веднъж в живота - раждане, завършване или пълнолетие, може да обмислите да закупите кюлче от 2, 5 или 10 грама. Като подарък за рожден ден, кръщене или Коледа, кюлчето може да е по-малко - 1 грам например.

Какво друго трябва да знаем?

Важно е кюлчето да бъде закупено от надежден производител или търговец на инвестиционни продукти. В България само търговци регистрирани по чл. 13 от Валутния закон имат право да осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали. За да проверите дали дадено юридическо лице има това право, може да направите справка в онлайн регистъра.

Опаковката на кюлчето също има значение. Тя представлява сертификатът за качество на златните инвестиционни кюлчета и за целта трябва да е специално изработена и да съдържа информация за производителя, теглото, чистота и серийния номер на кюлчето.

Вижте всички налични инвестиционни златни кюлчета Булминт или разгледайте още варианти за подаръци от благородни метали:

Абонирай се за нашия бюлетин

Абонирай се още днес и получавай информация за новите ни продукти, актуални новини и ексклузивни оферти